CZP dot. tureckiej e-wizy

Co to jest e-wiza?

E-wiza jest oficjalnym dokumentem, który zezwala posiadaczowi na wjazd i podróż po Turcji.

E-wiza jest alternatywą dla wiz wydawanych w placówkach tureckich i na przejściach granicznych.

Wnioskodawcy otrzymują wizy drogą elektroniczną po wprowadzeniu wymaganych danych i dokonaniu płatności kartą kredytową lub debetową (Mastercard lub Visa).

Link do pobrania e-wizy jest udostępniany na ostatnim etapie, po otrzymaniu przez Pańtwa informacji, że wniosek został pomyślnie wypełniony. Ponadto, ten sam link do pobrania e-wizy zostanie wysłany do Państwa elektronicznie. Pracownicy kontroli paszportowej na przejściach granicznych mają możliwość zweryfikowania Państwa e-wizy w swoim systemie. Jednakże zaleca się posiadanie e-wizy w wersji elektronicznej (na tablecie, smartfonie i.t.p.) lub w wersji papierowej w razie awarii systemu.

Tak jak w przypadku pozostałych wiz, uprawnieni urzędnicy tureccy na przejściach granicznych zastrzegają sobie prawo do odmowy wjazdu na teren Turcji posiadaczowi e-wizy bez podania przyczyny.

Czego potrzebuję do wniosku o e-wizę?

Należy posiadać dokument podróży ważny przez co najmniej 6 miesięcy od daty planowanego wjazdu do Turcji. W zależności od Państwa narodowości, mogą wystąpić dodatkowe wymagania. O wymaganiach zostaną Państwo poinformowani po wybraniu swojego kraju zgdodnie z dokumentem podróży i daty podróży.

Jakie są zalety e-wizy?

E-wizę można łatwo otrzymać w dowolnym miejscu, w którym jest dostęp do internetu. Dzięki temu oszczędzają Państwo czas, który spędziliby na wypełnianiu wniosków wizowych w placówkach tureckich lub na tureckich przejściach granicznych (jeśli są Państwo uprawnieni).

Kto jest uprawniony do e-wizy?

Do e-wizy uprawnieni są obywatele krajów wymienionych poniżej pod warunkiem, że spełniają wymagane kryteria.

Afganistan
Algieria
Angola
Antigua i Barbuda
Armenia
Australia
Austria
Bahamy
Bahrajn
Bangladesz
Barbados
Belgia
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Kamerun
Kanada
Wyspy Zielonego Przylądka
Republika Środkowoafrykańska
Chad
Chiny
Komory
Kongo, Republika
Kongo, Republika Demokratyczna
Wybrzeże Kości Słoniowej
Chorwacja
Dżibuti
Dominika
Republika Dominikany
Wschodni Timor
Egipt
Gwinea Równikowa
Erytrea
Estonia
Etiopia
Fidżi
Gabon
Gambia
Ghana
Cypryjski grecki Administracja Południowej Cyprze
Grenada
Gwinea
Gwinea Bissau
Haiti
Hong Kong (BN (O))
Indie
Indonezja
Irak
Irlandia
Jamajka
Kenia
Kuwejt
Łotwa
Lesoto
Liberia
Litwa
Madagaskar
Malawi
Malediwy
Mali
Malta
Mauretania
Mauritius
Meksyk
Mozambik
Namibia
Nepal
Holandia
Niger
Nigeria
Norwegia
Oman
Pakistan
Filipiny
Polska
Portugalia
Katar
Rwanda
Saint Lucia
Saint Vincent i Grenadyny
Wyspy Świętego Tomasza i Książęca
Arabia Saudyjska
Senegal
Sierra Leone
Somalia
Afryka Południowa
Hiszpania
Sudan
Surinam
Suazi
Tajwan
Tanzania
Iść
USA
Uganda
Zjednoczone Emiraty Arabskie
Zjednoczone Królestwo
Wietnam
Jemen
Zambia
Zimbabwe

Czy muszę wjechać do Turcji dokładnie w dniu wymienionym na wniosku?

Nie, nie ma takiej konieczności. Okres ważności Państwa e-wizy biegnie od daty podanej na wniosku. Mogą Państwo wjechać do Turcji w dowolnym dniu w ramach tego okresu.

Czy jeśli zmieni się data podróży, mogę wnioskować o zmianę daty na e-wizie?

Nie, nie ma takiej możliwości. Należy ubiegać się o kolejną e-wizę.

W jaki sposób dane, które przekazuję podczas wnioskowania o e-wizę, są chronione?

Republika Turecka nie przekazuje, nie udostępnia osobom trzecim lub w żaden inny sposób nie wykorzystuje żadnych danych osobowych wprowadzonych w systemie e-wiza. Wszelkie dane uzyskane na każdym etapie wnioskowania jak również e-wiza wydana w wyniku całego procesu są przechowywane w systemach o wysokich standardach bezpieczeństwa. Wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za bezpieczeństwo zarówno elektronicznej jak i wydrukowanej wersji e-wizy. Ponadto, wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za ewentualne udostępnienie danych osobom trzecim.

Dane wnioskodawcy zapisane na kodzie kreskowym e-wizy są przechowywane na zakodowanym i elektronicznie podpisanym formularzu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej. Dostęp do danych i autoryzacja zawartości kodu kreskowego są przekazywane wyłącznie instytucjom upoważnionym przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej. Wnioskodawca ponosi pełną odpowiedzialność za wszelkie problemy powstałe w wyniku sfałszowania kodu kreskowego.

Czy muszę uzyskać oddzielną e-wizę dla osób, z którymi jadę?

Tak, jest taka konieczność. Każdy podróżny musi posiadać oddzielną e-wizę

Czy mogę otrzymać zwrot pieniędzy jeśli nie wykorzystam e-wizy?

Nie, nie ma takiej możliwości. Nie możemy dokonać zwrotu pieniędzy za niewykorzystane e-wizy.

Dane ne e-wizie nie zgadzają się z danymi w moim dokumencie podróży. Czy mogę wjechać do Turcji na podstawie tej wizy?

Nie, nie ma takiej możliwości. Państwa e-wiza jest nieważna. Należy uzyskać kolejną e-wizę.

Chciałbym/chciałabym pozostać w Turcji na dłużej niż zezwala e-wiza. Co powinienem /powinnam zrobić?

Jeśli planują Państwo zostać w Turcji dłużej niż zezwala e-wiza, należy ubiegać się o pozwolenie na pobyt w jednostkach policji miejscowej.

Uwaga! E-wiza wydawana jest wyłącznie w przypadku wyjazdów turystycznych lub biznesowych. Wnioski o inne typy wiz (n.p. wiza pracownicza, studencka) należy składać w ambasadach lub konsulatach Turcji.

Jeśli zostaną Państwo dłużej niż przewiduje e-wiza, istnieje prawdopodobieństwo, że zostaną Państwo ukarani grzywną, nakazem deportacji lub zakazem wjazdu do Turcji na określony czas.

Czy dokonywanie płatności kartą kredytową przez stronę internetową e-wiza jest bezpieczne?

Nasza strona internetowa utrzymuje wysoki poziom bezpieczeństwa. Nie ponosimy odpowiedzialności za żadne problemy mogące powstać w wyniku słabych zabezpieczeń Państwa banku, komputera czy łącza internetowego.

Zorientowałem/zorientowałam się, że niektóre informacje podane przeze mnie we wniosku o e-wizę wymagają korekty. Co powinienem/powinnam zrobić?

Należy złożyć nowy wniosek o e-wizę.

Wypełniłem/am swój wniosek. Kiedy uzyskam e-wizę?

Link do pobrania e-wizy uzyskują Państwo na ostatnim etapie.

System informuje mnie, że mój wniosek o e-wizę nie może być przetworzony. Co mam zrobić?

Może Pan/Pani udać się do najbliższej ambasady tureckiej lub konsulatu w sprawie wniosku wizowego.

Czy jeśli mój wniosek o e-wizę zostanie odrzucony, to otrzymam zwrot pieniędzy?

Opłata ze wniosek o e-wizę jest pobierana tylko za przyznaną e-wizę

Na jak długo przed podróżą powinienem/powinnam ubiegać się o e-wizę?

O e-wizę mogą Państwo ubiegać się w każdej chwili przed rozpoczęciem podróży. Jednak zalecamy złożyć wniosek co najmniej 48 godzin przed wyjazdem.

Ubiegałem/ubiegałam się o wizę w placówce tureckiej (Dziale Konsularnym Ambasady lub Konsulacie Generalnym). Chcę zaktualizować wniosek. Czy mogę przesłać prośbę za pośrednictwem tej strony internetowej?

Nie, nie ma takiej możliwości. W tym celu powinni Państwo skontaktować się z właściwą Ambasadą (Konsulatem Generalnym).

Zorientowałem/zorientowałam się, że niektóre dane na e-wizie nie są zgodne z danymi w dokumencie podróży. Wiem, że moja wiza jest nieważna. Czy mogę otrzymać zwrot pieniędzy?

Nie, nie ma takiej możliwości. Odpowiedzialność za wszelkie błędy leży po stronie wnioskodawcy.

Nie mogę dokonać płatności. Co powinienem/powinnam zrobić?

Prosimy upewnić się, że posługują się Państwo kartą "Mastercard", "Visa" lub "UnionPay" (karta nie musi być wystawiona na Państwa nazwisko), która posiada system 3D Secure i można nią dokonywać transakcji międzynarodowych. Jeśli Państwa karta spełnia te wymogi, a nadal nie mogą Państwo dokonać płatności, mogą Państwo spróbować dokonać płatności później lub użyć innej karty

W części "dane osobowe" nie ma miejsca na drugie imię. Gdzie powinienem/powinnam je wpisać?

Prosimy wprowadzić drugie imię po pierwszym imieniu w sekcji "imię/imiona", oddzielając je spacją.

Chcę, aby adres na fakturze był inny niż ten na wniosku o e-wizę. Czy jest to możliwe?

Nie, nie ma takiej możliwości. Adres na fakturze jest automatycznie pobierany z e-wizy

Co oznaczają numery CVV / CVC /CVC2?

W przypadku kart Visa i Mastercard CVV / CVC / CVC2 oznaczają trzy ostatnie cyfry numeru znajdującego się na pasku do podpisu na odwrocie karty.

Czy potrzebuję e-wizę jeśli wybieram się na wycieczkę statkiem?

Zgodnie z turecką Ustawą o Cudzoziemcach i Ochronie Międzynarodowej, która weszła w życie w dniu 11. kwietnia 2014, ci obcokrajowcy, którzy przyjeżdżają do portów morskich i zamierzają zwiedzić miasto portowe lub okolice w celach turystycznych, są zwolnieni z obowiązku wizowego pod warunkiem, że ich pobyt nie przekracza siedemdziesięciu dwóch (72) godzin.

Moje dziecko jest wpisane do mojego paszportu. Czy muszę wyrobić oddzielną e-wizę dla niego?

Tak, jest to konieczne. Prosimy o wpisanie danych dziecka zgodnie z jego dowodem tożsamości oraz danych z Państwa paszportu.

Jakie są kryteria ważności mojego dokumentu uzupełniającego (wizy lub pozwolenia na pobyt z krajów Schengen lub OECD)?

Jedynym wymogiem, który musi być spełniony, aby wiza/pozwolenie na pobyt posłużyły jako dokument uzupełniający, jest zachowanie ich ważności do momentu wjazdu do Turcji. Wykorzystane lub niewykorzystane wizy jednokrotne są akceptowane o ile ich data ważności pokrywa się z datą Państwa wjazdu do Turcji. Uwaga! E-wizy wystawione przez inne kraje nie są akceptowane jako dokument uzupełniający.

Ile wynosi opłata za e-wizę?

Opłata za e-wizę jest zróżnicowana w zależności od kraju pochodzenia dokumentu podróży i rodzaju dokumentu podróży

Jak długo będzie ważna moja e-wiza?

Okres ważności e-wizy jest zróżnicowany w zależności od kraju pochodzenia dokumentu podróży

Czy muszę uzyskać wizę jeśli nie opuszczam strefy tranzytowej?

Nie, nie ma takiej potrzeby. Nie musi Pan/Pani uzyskać wizy, jeśli nie planuje Pan/Pani opuszczać strefy tranzytowej.

Dla ilu osób mogę utworzyć wniosek rodzinny?

Wnioski rodzinne mogą być utworzone dla minimum 2 i maksimum 10 wnioskodawców.

Czy istnieją jakieś kryteria dla wniosków rodzinnych?

Tak, istnieją. Członkowie rodziny muszą pochodzić z tego samego kraju; ich dokumenty podróży [paszporty]muszą być tego samego rodzaju (n.p. zwykły, służbowy, dyplomatyczny) oraz data przyjazdu do Turcji musi być taka sama. (Uwaga! Okres ważności e-wiz rozpocznie się z datą wskazaną jako data przyjazdu. Posiadacze e-wiz mogą wjechać do Turcji w dowolnym dniu w ramach ważności wizy. Innymi słowy, nie wszyscy członkowie grupy muszą wjechać do Turcji w tym samym dniu.) Poza tym, wszelkie wymogi (jeśli jakiekolwiek) do wniosku o e-wizę muszą być spełnione przez wszystkich członków grupy.

Na czym polega wniosek rodzinny?

Po dokonaniu wyboru w polach “Kraj/Region” zgodnie z dokumentem podróży i “Data przyjazdu” proszę wypełnić formularz “Dane osobowe” dla pierwszego członka rodziny. Następnie proszę kliknąć przycisk “Dodaj nową osobę” w celu wprowadzenia danych pozostałych wnioskodawców z Państwa rodziny, maksymalnie 10 osób. Po wypełnieniu wniosku dla ostatniego członka rodziny i kliknięciu przycisku “Kontynuuj” na podany adres e-mailowy otrzymają Państwo e-mail potwierdzający od Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Płatności zbiorczej można dokonać po zakończeniu tego etapu. Po otrzymaniu płatności Ministerstwo Spraw Zagranicznych udostępni Państwu pobranie e-wiz. Na Państwa życzenie zostanie wystawiony rachunek na dane pierwszego wnioskodawcy.